Saturday, April 03, 2010

PES DOĞRUSU

İşin ne olduğu önemli olmadan, işini severek yapan kişi hakikaten belli oluyor. İstediğiniz okulu okuyun, üstüne yüksek ihtisas yapın, ne kadar deneyiminiz olursa olsun eğer sevmiyorsanız o işi üstünüze birkaç beden fazla geliyor. Mesleğim gereği çok sayıda kuruma ve o kurumların her kademesindeki çalışanlara eğitim verirken hep şunu gördüm, işi iş yapan kişinin kattığı değer. Kimisi sattığı bir kaleme bile öyle önem veriyor ya da kalemi alacak kişiyi öyle değerli görüyor ki sanırsınız apartmanlar hanlar için konuşuyor. Kimisi de çok yüksek meblağlar için satış yapıyor ama kafanızı kırmaya ramak kalıyor.


Kişi eğer yaptığı işi severse bu onun yüzüne, konuşmasına, ruhuna yansıyor. İşte bizim apartman görevlimiz Nihat gibi. O geldiğinden beri apartman çiçek bahçesi oldu, herşey düzene girdi. Üstelik herşeyi yazılı yapıyor Nihat. Yangın merdiveni her hafta çarşamba günü mü temizlenecek, sizin unutup oraya çamaşır filan asmanıza fırsat vermeden salı akşamından renkli yapışkanlı kağıtlarını yazıp asıyor her katta en görünen yere. Sizi adeta yönetiyor, yanlışlığa hataya izin vermeden. Çünkü işin sorumluluğunu üstüne tamamen almış, olacaklara karşı her türlü tedbirini alıyor gerisi allah kerim.

Son olarak geçen hafta yaptığı bir davranış bana hakikaten "pes" dedirtti. Malum geçen cumartesi gecesi saatler 1 saat ileri alındı ve pazar sabahı biz kızımla kalktık Bebek Parkına kahvaltıya gitmek üzere evden çıktık. Öğlene de dönüp arkadaşlarımızla buluşacağımızdan saat bizim için çok önemliydi. Asansöre binip düğmeye basacakken yine Nihat'ın pusulasıyla karşılaştık. Fotoğraftaki pusula. Saati tamamen unutmuştum ve eğer o yazı olmasaydı gün içindeki tüm randevular karışacaktı.

Bunun yetkiyle, iş tanımıyla alakası var mı sizce? Biri ona işe girerken "senede iki defa saatler değiştiğinde asansöre yazılı olarak asacaksın" mı dedi acaba? Bu tamamen onun kişisel değerleri ve işine verdiği önem ile ilgili.

Apartmanın önünden kesinlikle ayrılmaması konusunda bir sorumluluğu var ama, o bunu nasıl kullanıyor? Girişte kendine yaptığı köşede maket yapıyor, son olarak da bizim apartmanın maketi. Kullandığı malzemeler karton, gazete kağıdı, süt kutuları, çikolata kağıtları, artık kumaşlar, ağaç dalları...Maketlerin içine ışık koyuyor ve gece lambaları yapıyor. Maketler bu arada benim diyecek mimarların hazırladığı site maketlerine beş basar. Bu maketleri, gece lambalarını herkes o kadar beğeniyor ki satıp para bile kazanıyor. Sorumluluğunu yerine getiriyor mu, fazlasıyla...Öyle ona rapor vermeden bizim kata çıkamazsınız. Boş vaktini değerlendiriyor mu , fazlasıyla.



Ben daha ne deyim?

2 comments:

SonKralice said...

Cok Komik^^ Asansörün Icinde Not :P Benim Bildigim Kapiya Atilir Not^^ Hehehe Degisik Bir Yöntem :D Ama Bizim Evde Asansör Yok Malesef :(

Banu'nun Dünyası said...

kapıya atılsa, her daire için ayrı yazacaktı, oysa bir not ile tüm daireleri bilgilendirmiş oldu. gayet akıllıca