Thursday, September 21, 2006

KIZARMIŞ DOMATESLER

Ne güzeldi "Kızarmış Yeşil Domatesler" filmi. En beğendiğim ilk on film içinde yer alır bu dostluk filmi. Üniversitedeki ilk yılımdı galiba izlediğimde. Hey gidi günler. Kızarmış yeşil domates yerine kızarmış kırmızı domateslerden bahsedeceğim ama şimdi. Kışa hazırlanıyorum dedim ya, yiyecek olarak hazır sayılırım domatesler sayesinde. Her yaz sonu, kışın hormonsuz domatesle yemek yapmak ya da salça tüketimini azaltmak için yazın sonunda kilolarca domates alır ve değişik değişik uygulamalarla kavanozlarımı, buz kalıplarımı ve tabi ki buzdolabımı doldururum. Duru da domatese bayıldığı için bunları onunla beraber hazırlamak ayrı bir macera oluyor benim için. Çünkü doğradığım domatesleri önünden kaçırırken ona serzenişlerim hanımın çok hoşuna gidiyor. İşte domatesten yaptığım kış menüleri:

İlk tarif eltoş Burcu. Domatesleri büyüklüğüne göre ikiye ya da dörde bölüyorum. Bu kez ince uzun domates aldığım için dörde böldüm. Fırının ızgarasına domatesleri dizip 200 derecede fırının ızgara bölümünde yaklaşık 1,5 saat kadar domatesleri kızarttım. Altına bir tepsi koydum ki domatesin damlayan suları fırında yanmasın diye. Domatesler soğuyunca, kavanozun en altına bir sıra domates dizdim, üzerine halis zeytinyağı döktüm, bir diş sarımsak koydum. Tekrar domates, üzerine zeytinyağ ve bir diş sarımsak..... Kavanoz dolana kadar bu işlemi yaptım. Kavanozun ağzını kapatıp, kışın peynir tabağını süslemek ve bir çeşit meze olarak soframda yerini almak üzere dolaba kaldırdı. Burcu'nun söylediğine göre domatesler bitince kavanozda kalan zeytinyağını da salatalara kullanıyormuş. Domates aromalı süper bir sos oluyormuş.

Diğer domates saklama çeşidine gelince; iyice yıkanmış kurumuş domatesleri rondodan geçiriyorum. Rondo yerine biraz zahmetli oluyor ama rende de kullanabilirsiniz. Püre olmuş domatesleri tencereye koyup bir taşım kaynatıyorsunuz bir çimdik kadar tuzla. Daha sonra sıcakken kavanozlara doldurup kapaklarını kapatıyorum ve kavanozu ters çevirip soğuyana kadar bekletiyorum. Böylece kavanozların havası gidiyor. Soğumuş domates kavanozları da dolaba.
Aynı karışımı kavanoza koymak yerine bir kısmını da buz kalıplarına döküp buzluğa koyuyorum. Tablet olarak sıcak yemeklerde kullanıyorum hem çok pratik oluyor hem de buzdolabında yerden tasarruf oluyor. E daha ne olsun?

1 comment:

Doruk said...

Oh be, postlar arka arkaya gelmeye başladı:) Hamarat eltoşum süpersin, kışa hazırsın desene.