Wednesday, January 25, 2006

MİNCİ GELAÇVEYİ

Kar fena bastırdı, bembeyaz bir örtü kapladı heryeri. Eve mahsur kaldık. Sokağa çıkamıyor kimse, yollarda kalırım korkusuyla. Duru ve ben de evden dışarıyı izliyoruz iki gündür ana kız başbaşa. Tabi bu arada annesi sürekli yemek yapıyor Duru'nun. Uzun zamandır fırsat bulup pişiremediklerim, yeni öğrenip de denemeye fırsat bulamadıklarım ilk sırayı alıyor. Bu arada Duru ya benim herşeyime karışıp mutfağı yerle bir ediyor ya da su dolu minik oyun küvetinde oyuncaklarını yıkıyor. Yani her dakika bir hareket var evimizde. Akşam hava nedeniyle işinden erken çıkıp gelen Erkan ise halinden çok memnun gözüküyor. Benim yaptığım yemekler ve Duru'nun daha uykusu gelmemiş haliyle evin keyfini sürüyor resmen. Bugün kafama Karadeniz yemekleri yapmayı koymuştum. Sabahtan planlarımı yapıp, pazı dolmasını sarmış, eğitimlerimden birinde çok değerli bir erkek katılımcımın anlattığı Karadeniz yemeği "minci gelaçveyi" ni akşama bırakmıştım. Çok değişk bir adı var değil mi? Doğu Karadeniz yöremizin bir yemeği imiş. Çok pratik ve hazırlaması kolay olduğu için ve de çok sevdiğim mıhlamaya biraz benzettiğim için yapmayı kafama koymuştum, katılımcım anlatırken. Karadenizli değilim ama damak zevklerini çok beğenirim. Fotoğraflar istediğim gibi çıkmasa da tadı çok güzeldi. Önce buyurun malzemeler:

•Minci (Lor peyniri) (70gr)
•Tereyağ ( 1 kaşık)
•Sarımsak (1 diş)
•Su (1 bardak)
•Tuz
•Mısır ekmeği
Önce tavada tereyağını sarımsakla beraber eritiyorsunuz, üzerine peyniri ekleyip daha kavurmadan 1 bardak suyu katıyorsunuz (ben kaynar su koydum), kaynamaya başlayınca ufalanmış mısır
ekmeğini katıp bir süre karıştırarak pişiriyorsunuz.
Hepsi bu. Sıcak sıcak ekmeğinizi batırıp yiyorsunuz. Benimki biraz koyu olmuştu sanırım ekmeği fazla geldi. Ama Karadenizli olmayan biri ve ilk deneme için hiç de fena değildi. Bu arada Duru mu ne yaptı; oyuncaklarını yıkıyor bahanesiyle bütün banyoyu ve üstünü sırılsıklam yaparak benden kocaman bir PUFFFFFFFFFFFFF aldı.

1 comment:

ev perisi;) said...

Kızınız çok tatlı...
Allah bağışlasın...
Sevgiyle ve de muhabbetle kalın...