Sunday, September 04, 2011

Frenk yemişi

Bu yaz çok şey öğrendim, bilgi dağarcığım, kelime haznem, yemek kültürüm ve daha pek çok yönüm gelişti gezdiğim gördüğüm yerler sayesinde. Yeri gelince her birinden bahsedeceğim ama paylaşmadan geçemeyeceğim harika bir tatla tanıştım bu yaşımda. Frenk yemişi, frenk meyvesi, kaktüs meyvesi, kaynana dili, dikenli incir, babutsa, frencir...bunlar pazarcılardan duyduğum isimleri. Evet anlayacağınız üzere bu bir meyve hem de harika bir meyve. Faydası saymakla bitmiyor ama malesef her yerde ve her zaman yetişmiyor. Ben kendisi ile Bodrum Gümüşlük pazarında tanıştım. Satan Çiçek Teyze' nin dediğine göre ülkemizde Antalya yöresinde yetişmekle beraber asıl vatanı ona göre İtalya imiş. Üstelik sadece ağustos ayında yetişiyormuş ve toplaması çok zahmetliymiş. Nasıl olmasın ki yerken bile görünmeyen dikenleri elinize battı mı yandınız..Çiçek Teyze Antalya dedi ama Bodrumda çalılık gibi yayılmıştı maşallah kaktüs meyvesi. Plaja gittiğiniz ve arabanızı park ettiğiniz yerlerde bile istemediğiniz kadar. E niye pazardan alıyorsun derseniz, öyle koparıp toplayım diyeceğiniz gibi bir meyve değil. Dikenleri bakımından yanına yaklaşmak çok zor. Eve alıp getirdiğinizde bile peçeteye ya da beze sarıp öyle soymanız gerekiyor ama soyunca vardığınız o lezzet var ya herşeye değer.


Üstelik inanılmaz vitamin deposu. Vücut direncini artırma, güç ve zindelik verme, bağırsakları çalıştırmanın yanısıra açlık hissini bastırma özelliği ile diyet yapanlar için de ideal. Kan yapma, yara kapatma gibi özelliklerinin yanısıra doğal viagra etkisi de yaratıyormuş. Bilmedim, görmedim, duymadım sonuncusunu diyelim ve bu meyvenin marmara bölgesine de yavaş yavaş gelmesi için dua edelim:)

1 comment:

Gokyuzu99 said...

Ben hiç yemedim, ama hep merak ederim. Sicilya'da tarımı yapılıyor bu meyvenin. resmen dönümlerce kaktüs tarlası var her yerde. Bir de tatsam :)