Thursday, October 07, 2010

BODY WORLDS, ORİJİNAL VÜCUT DÜNYASI SERGİSİ

Dünya üzerinde 30 milyonu aşkın kişi tarafından izlenen Orijinal Vücut Dünyası Sergisi haziran ayından beri İstanbul'da biz ise Ekim ayında görme fırsatı bulduk ancak. Bilim adamı Gunther von Hagens bağışlanmış bedenleri kullanarak öyle bir çığır açmış ki, sadece tıp alanında çalışanlara değil tüm insanlığa muhteşem bir fayda sağlamış. Doğum öncesi, cenin olarak başlayan yaşam döngümüzün yaşlılığa kadar hangi aşamalardan geçtiğini, spor yaptığımız, satranç oynadığımız zamanlarda beynimizin, kaslarımızın nasıl çalıştığını, sigara içtiğimizde ciğerlerimizin rengini plastinasyon yoluyla bize öyle bir sergilemiş ki Gunther von Hagens, önünde saygıyla eğilmek gerek.
6 yaşındaki kızımızla gitmeyi tercih ettik çünkü o da artık farkındalıkları artmış bir birey. İnsan bedeninin iç işleyişi hakkında bilgilenmeye ve sağlıklı vücutla hastalıklı vücut arasındaki farkı görmeye , sigara tüketiminin verdiği zarara meraklı. Hayat Bilgisi dersine de başladığını düşününce onun için iyi bir ön deneyim oldu aslında. Üstelik satranç oynamaya meraklı olan kızım sergideki satranç oynayan bir kişinin beyninin nasıl çalıştığını görünce daha da heveslendi oynamaya, aynı şekilde ata binerken beyninin, kaslarının hangi durumlarda olduğunu canlı olarak görmek çok hoşuna gitti doğrusu.





İstanbul'da yaşamak ne çok nimetler sunuyor aslında bize, sergiyi akşam 17:00 de ziyaret ettik yani haftasonuna sıkıştırılmayabilir, okuldan çıkan bir çocuğun rahatça gidebileceği bir saat, haftasonu vaktim yok diyenlere. Gerçi ben "vaktim yok" lafına hiçbir zaman inanmayanlardanım sözüm meclisten dışarı....





Şu an iş için İzmir uçağına binmem gerek, vaktim yok:))))

No comments: