abımı doldururum. Duru da domatese bayıldığı için bunları onunla beraber hazırlamak ayrı bir macera oluyor benim için. Çünkü doğradığım domatesleri önünden kaçırırken ona serzenişlerim hanımın çok hoşuna gidiyor. İşte domatesten yaptığım kış menüleri:İlk tarif eltoş Burcu. Domatesleri büyüklüğüne göre ikiye ya da dörde bölüyorum. Bu kez ince uzun domates aldığım için dörde böldüm. Fırının ızgarasına domatesleri dizip 200 derecede fırının ızgara bölümünde yaklaşık 1,5 saat kadar domatesleri kızarttım. Altına bir tepsi koydum ki domatesin damlayan suları fırında yanmasın diye. Domatesler so
ğuyunca, kavanozun en altına bir sıra domates dizdim, üzerine halis zeytinyağı döktüm, bir diş sarımsak koydum. Tekrar domates, üzerine zeytinyağ ve bir diş sarımsak..... Kavanoz dolana kadar bu işlemi yaptım. Kavanozun ağzını kapatıp, kışın peynir tabağını süslemek ve bir çeşit meze olarak soframda yerini almak üzere dolaba kaldırdı. Burcu'nun söylediğine göre domatesler bitince kavanozda kalan zeytinyağını da salatalara kullanıyormuş. Domates aromalı süper bir sos oluyormuş.Diğer domates saklama çeşidine gelince; iyice yıkanmış kurumuş domatesleri rondodan geçiriyorum. Rondo yerine biraz zahmetli oluyor ama rende de kullanabilirsiniz. Püre olmuş domatesleri tencereye koyup bir taşım
kaynatıyorsunuz bir çimdik kadar tuzla. Daha sonra sıcakken kavanozlara doldurup kapaklarını kapatıyorum ve kavanozu ters çevirip soğuyana kadar bekletiyorum. Böylece kavanozların havası gidiyor. Soğumuş domates kavanozları da dolaba. 
Aynı karışımı kavanoza koymak yerine bir kısmını da buz kalıplarına döküp buzluğa koyuyorum. Tablet olarak sıcak yemeklerde kullanıyorum hem çok pratik oluyor hem de buzdolabında yerden tasarruf oluyor. E daha ne olsun?
1 comment:
Oh be, postlar arka arkaya gelmeye başladı:) Hamarat eltoşum süpersin, kışa hazırsın desene.
Post a Comment